Versenyképesség és innováció – szimpózium a Corvinuson

Versenyképesség és innováció Magyarországon címmel szervezett konferenciát csütörtökön a Corvinus Alba Karrier Klub. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán Palotai Dániel, az MNB ügyvezetője tartott előadást, majd Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az okosvárosfejlesztési trendekről, nehézségekről szólt. 

Nyitó előadásában Palotai Dániel, az MNB ügyvezetője és főközgazdásza a Magyar Nemzeti Bank 330 pontból álló versenyképességi programjáról beszélt, közelebb hozva a témát a hallgatókhoz.

Előadásában olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy mit kell tenni Magyarországon ahhoz, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, milyen startégiát kell folytatni, milyen versenyképességi reformokra van szükség ahhoz, hogy dinamikus növekedési pályán maradhassunk?

Palotai Dániel felidézte, a magyar gazdaságot rendkívüli mértékben súlytotta a 2009-es pénzügyi válság, hiszen nagyon sebezhető ország voltunk, az egyik leggyengébb gazdaság az unión belül és egy markáns stabilizációs programot követően sikerült 2010 után egyensúlyba hozni a gazdaságot, megteremtve a növekedés alapjait. 2010 és 2013 között fontos adóreformon ment keresztül az ország, strukturális reformokat hajtott végre a kormány, ezek voltak a Szél Kálmán tervek. Ezt követően sikerült beindítani a növekedést, miután a jegybank monetáris politikájával a gazdasági növekedést támogató irányba állt. 

Az előadó beszélt a MNB 12 fejezetre tagozódó versenyképességi programjának részleteiről, és arról, hogy a különböző területeken – például a kkv szektorban, a felsőoktatásban, vagy a népesedéspolitikában – mire lenne szükség ahhoz, hogy a felzárkózási folyamat tartós maradhasson és az uniós országokhoz képest legalábbb 2%-os növekedési többletet tudjunk fenntartani hosszútávon annak érdekében, hogy bő egy évtized alatt utolérhessük Ausztriát. 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város képviseletében a résztvevőket Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte, kiemelve, hogy a Corvinus Alba Karrier Klub diákszervezet szakmai szimpóziuma mérföldkő a város felsőoktatásában. „Ahhoz a versenyképességhez és annak fejlődéséhez, amit az elmúlt években Magyarország elért, ahhoz Székesfehérvár és a régió jelentős mértékben hozzájárul.” – fogalmazott. A város 18 milliárd forintot is meghaladó 2018-as iparűzési adóbevétele kapcsán Székesfehérvárnak és a vállalatoknak a magyar GDP-hez való komoly hozzájárulását hangsúlyozta. Székesfehérvár gazdaságának a versenyképességét illetően beszélt többek között a bővülő rekreációs lehetőségekről, a vállalatokkal közösen felvállalt digitalizációs programról és a digitális tudás megszerzését célzó átképzésekről is. 

Ezt követően Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, e-business tantárgy oktatója az okosvárosfejlesztési trendekről, nehézségekről szólt, majd a programot Vas Györgynek, a City Bank egykori Relationship Manager-ének startup finanszírozásról szóló előadása zárta.