Újabb öt elektromos töltőállomás Fehérváron

Újabb öt elektromos töltőállomást telepített az E.ON Székesfehérvár forgalmas pontjaira, ahol egyszerűen és kényelmesen tölthetik fel elektromos járműveiket a városban élők és az arra utazók. A mostani bővítéssel a főváros után Székesfehérváron található a legtöbb elektromos töltőállomás Magyarországon. 

Az elmúlt évben mintegy 1300 elektromos autót helyeztek üzembe Magyarországon, ami duplája a 38 milliós lakosságszámmal rendelkező lengyelországi e-autó eladásoknak és ugyancsak duplája a cseh elektromos autó eladásoknak is – emelte ki Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. Igazgatósági tagja. Mind mondta ez annak is köszönhető, hogy több éve elkezdődött kormányzati támogatással egy olyan ösztönzőrendszer és a hazai elektromos töltő infrastruktúra terén is óriási lépést tett Magyarország az elmúlt években.

Az Alba Regia Sportcsarnoknál elhelyezett villámtöltővel, fél óra alatt 80%-osra tölthető fel egy elektromos autó akkumulátora. Az E.ON az állomások telepítésével is elektromos autózásra ösztönzi a városlakókat. A töltők használata ingyenes.

A fenntarthatóságért folytatott közös munka nem ma kezdődött, egy éve adta át Jamniczky Zsolt az E.ON Hungária igazgatósági tagja a város első elektromos autókból álló flottájának kulcsait Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármesterének. Az E-flotta szolgáltatás keretében két elektromos autó és két kisteherautó segíti a fehérvári intézmények napi tevékenységét. Korábban szintén a városban telepítette az energiavállalat az első e-töltőállomását, amelyet az E.ON székesfehérvári üzemének munkatársai teszteltek és használnak azóta is mindennapi munkájuk során.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Székesfehérvár élhető és a fenntarthatóság jegyében fejlődő város legyen.”

Mint minden város életében, Székesfehérváron is az egyik legnagyobb kihívás a közlekedés kérdése, nem elfelejtve azt, hogy naponta 32 ezer ingázó munkavállaló jár dolgozni a városba és ebben még nincsenek benne az iskolába járók és a különböző szolgáltatásokat igénybe vevők – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Hangsúlyozta, szeretnénk elérni, hogy a jövőben az elektromos buszok is nagy számban megjelenjenek a város közösségi közlekedésében, de kiemelte a Vodafone parkolási alkalmazását, mely elindult Fehérváron is, illetve elmondta, hogy nagyon jó a kapcsolata a városnak a Waze közlekedési alkalmazással is, ami nem csak Budapesten, hanem egyre inkább a megyei jogú városokban is hathatós segítség lehet a közlekedésben. Az elektromos autózás terén pedig az E.ON-nal is kiváló a kapcsolata Székesfehérvárnak. A városnak van egy elektromos autó flottája is, melyet nagyon előnyös konstrukcióban biztosít a cég az önkormányzatoknak. Székesfehérváron jóval száz fölött van jelenleg az elektromos autók száma és ez nagy arányban nő. Ha az alap infrastruktúrát biztosítani lehet (jelenleg mintegy húsz töltő van Fehérváron) további lendületet kaphat az elektromos autózás. A város polgármestere kiemelte, hogy a napokban érkezett meg a kormányzat harmincmilliós támogatási nyilatkozata arról, amiből további elektromos autókkal lehet növelni a városi elektromos autók számát.

Székesfehérvár nyitott a smart megoldásokra, de ennél sokkal fontosabb, hogy az emberektől érkező visszaigazolás nagyon jó ezen fejlesztések tekintetében.”

szekesfehervar.hu