Tűzmegelőzés a kertben is

A kellemes időben sokan kezdenek bele az őszi kertrendezésbe és a lehullott falevelek összegereblyézésébe, söprésébe. A növényi hulladék összegyűjtésének legjobb, újrahasznosítható és környezetkímélő módja a komposztálás. Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak, de a tűzvédelmi szabályokról ilyenkor se feledkezzünk meg.

Az önkormányzati rendeletek pontosan szabályozzák, mely napokon, milyen időintervallumban szabad belterületen a kertben zöldhulladékot égetni. Ha az adott településen nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, akkor a növényi hulladék égetése tilos.

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal – katasztrófavédelmi kirendeltséggel – a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

Mire figyeljünk a száraz növényi hulladék égetése során?

•    Alapszabály, hogy tüzet felügyelet nélkül soha sem hagyunk!
•    Ha engedélyezett az égetés, akkor is csak kiszáradt növényi hulladékot égessünk. A háztartásban keletkező szemét, gumiabroncs, műanyag égetése tilos! Úgy gyújtsunk tüzet, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen, a növényi hulladék közelében más éghető anyag, épület ne legyen.
•    Készítsünk a közelbe megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, tűzoltó készülék).
•    Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
•    Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a lángok gyors továbbterjedésének. Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.

Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

forrás: Katasztrófavédelem