Több ezer sportos fehérvári ünnepelt együtt a Sportmajálison

Székesfehérvár évek óta sporttal ünnepel május elsején. Amatőr és profi sportolókkal telt meg szerdán a MOL Aréna Sóstó és környéke. Idén is több ezernyi sportolót összefogó menettel indult a nap amely végigvonult Petőfi parktól egészen a Sóstóig, majd nem mindennapi versenyek, bemutatók következtek, ahol profik és kezdők együtt edzhettek.

Több mint ötven egyesület képviseltette magát a Sportmajálison és kétezernél több sportoló vonult végig a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Band of StreetS kíséretével, a Sóstóig, ahol Cser-Palkovics András nyitotta meg az idei Sportmajálist, majd a közönség előtt adták át ünnepélyesen a Székesfehérvár sportjáért elismerést, amelyet 2019-ben két személynek ítélt oda a Közgyűlés: Dániel András, a Delfin SE elnöke, úszóedzőjének és Kóger István egykori válogatott jégkorongozó, edzőnek Cser-Palkovics András adta át a díjat.

Dániel András egész életét a sportnak, az úszásnak szentelte, és több tízezer gyermeket tanított meg az úszás fortélyaira. A komoly szakmai munkának köszönhetően tanítványait a felnőtt magyar bajnoki címek mellett elvezette világbajnoki és Európa-bajnoki dobogókra is. Edzői pályafutása alatt megtapasztalta versenyzőivel az olimpiák, a világbajnokságok, az Európa-bajnokságok légkörét, részt vett Universiádén, bejárt minden kontinenst, de mindig visszatért Székesfehérvárra, ahonnan elindult.

Kóger István húszéves sportolói pályafutása alatt egymás után három világbajnokságon lépett jégre. A profi karriertől való visszavonulása után először a felnőtt csapat másodedzője, majd vezetőedzője lett. Irányításával először Magyar Kupát nyert a Volán, majd megszerezték a bajnoki aranyérmet is. Ezt követően az utánpótlásért dolgozott, a mai Fehérvári Titánokat, a Volán farmcsapatát edzette. Olyan, a későbbiekben meghatározó játékosok kerültek ki a csapataiból, mint fia Kóger Dániel, aki jelenleg is a Fehérvár AV19 csapatkapitánya, vagy Nagy Gergő és Sofron István. A tavalyi év decemberében, több mint négy évtized után távozott csak Fehérvárról, miután felkérték a budapesti székhelyű, Kanadai Magyar Hokiklub utánpótlás-szakmai igazgatójának.

Az idei Sportmajális keretében köszöntötték a közelmúltban kerek évfordulót ünneplő Fésüs Irént, akinek rengeteget köszönhet a székesfehérvári női röplabda; a sokszoros magyar válogatott röplabdázó–szakedző évek óta első számú feladatának tekinti ennek a csapatsportnak az oktatását, az utánpótlás-nevelését, a fiú- és a lánycsapatok versenyeztetését. A székesfehérvári röplabda sportágban végzett kiemelkedő színvonalú edzői munkája elismeréseként Fésüs Irén Polgármesteri Elismerő Emlékéremben részesült.

Idén nem a Bregyóban volt a Sportmajális, hanem a Sóstón. A rendezvényen a sok-sok izgalmas program mellett a kilátóba is fel lehetett menni. A sportegyesületek az egész napos kitelepülés mellett színpadi bemutatókkal is igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.

A szervezők gondoltak a gyerekekre is, őket a Fanyűvő Játékpark játékai mellett kézműves foglalkozások is várták a Gyermekszigetnél. A felnőttek a Vöröskereszt sátrában szűréseken vehettek részt.

A Csónakázó-tavon is igazi május elsejei hangulat volt, ahol Szipola Antal vezetésével szálltak vízre a fiatalok.