Több ezer sportoló a Sportmajálison

Kevés olyan sport létezik, amit nem lehetett megismerni, kipróbálni a szombati Sportmajálison. Többéves hagyomány, hogy Székesfehérvár sporttal ünnepli május elsejét, idén új helyszínen, a MOL Aréna Sóstón és környékén rendezték a programokat. Az amerikai focitól a triatlonon, víváson, rúdtáncon keresztül a sakkig – több mint ötven sportegyesület mutatkozott be. Itt vehette át a Székesfehérvár Sportjáért elismerést Dániel András, a Delfin SE elnöke és Kóger István egykori válogatott jégkorongozó, edző is. Fésüs Irén a röplabda sportágban végzett kiemelkedő színvonalú edzői munkájáért Polgármesteri Elismerő Emlékérmet kapott.

A díjazottak


Szinte az egész János vitéz parkot megtöltötték a sportolók szerdán reggel. A klubzászló- és lufierdő alatt több mint 50 egyesület közel 2500 tagja gyülekezett, hogy a Petőfi-szobortól együtt vonuljanak a MOL Aréna Sóstóhoz, a Sportmajális idei helyszínére. A menet élén a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar, középtájt a Band of StreetS zenekar muzsikája segítette a vonulókat a megfelelő tempó megtalálásában. A stadionba érve a főlelátót megtöltő sportolókból, sportszerető fehérváriakból álló tömeg előtt nyitotta meg az idei Sportmajálist dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki hangsúlyozta: “Székesfehérvár egy sportos város.” Köszönetet mondott az egyesületeknek, hogy a Nyitott tornaterem mozgalomtól a szabadidősporton keresztül az élsportig számtalan mozgási lehetőséget teremtenek a fehérváriak számára.

A tavaly kezdett hagyományt folytatva idén is itt, a sportszerető közönség előtt adták át a Székesfehérvár Sportjáért elismeréseket, amelyet 2019-ben két személynek ítélt oda a Közgyűlés: Dániel András, a Delfin SE elnökének, úszóedzőjének és Kóger István egykori válogatott jégkorongozónak, edzőnek dr. Cser-Palkovics András adta át a díjat. Dániel András egész életét a sportnak, az úszásnak szentelte, és több tízezer gyermeket tanított meg az úszás fortélyaira. A komoly szakmai munkának köszönhetően tanítványait a felnőtt magyar bajnoki címek mellett elvezette világbajnoki és Európa-bajnoki dobogókra is. Edzői pályafutása alatt megtapasztalta versenyzőivel az olimpiák, a világbajnokságok, az Európa-bajnokságok légkörét, részt vett Universiádén, bejárt minden kontinenst, de mindig visszatért Székesfehérvárra, ahonnan elindult. Kóger István húszéves sportolói pályafutása alatt egymás után három világbajnokságon lépett jégre. A profi karriertől való visszavonulása után először a felnőtt csapat másodedzője, majd vezetőedzője lett. Irányításával először Magyar Kupát nyert a Volán, majd megszerezték a bajnoki aranyérmet is. Ezt követően az utánpótlásért dolgozott, a mai Fehérvári Titánokat, a Volán farmcsapatát edzette. Olyan, a későbbiekben meghatározó játékosok kerültek ki a csapataiból, mint fia Kóger Dániel, aki jelenleg is a Fehérvár AV19 csapatkapitánya, vagy Nagy Gergő és Sofron István. A tavalyi év decemberében, több mint négy évtized után távozott csak Fehérvárról, miután felkérték a budapesti székhelyű, Kanadai-Magyar Hokiklub utánpótlás-szakmai igazgatójának.

Az idei Sportmajális keretében köszöntötték a közelmúltban kerek évfordulót ünneplő Fésüs Irént, akinek rengeteget köszönhet a székesfehérvári női röplabda; a sokszoros magyar válogatott röplabdázó–szakedző évek óta első számú feladatának tekinti ennek a csapatsportnak az oktatását, az utánpótlás-nevelését, a fiú- és a lánycsapatok versenyeztetését. A székesfehérvári röplabda sportágban végzett kiemelkedő színvonalú edzői munkája elismeréseként Fésüs Irén Polgármesteri Elismerő Emlékéremben részesült, amelyet dr. Cser-Palkovics András polgármester adott át.

A hivatalos megnyitó után Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok légibemutatója következett, majd elindultak a színpadi programok. Az egyik színpadon a székesfehérvári egyesületek mutatkoztak be, egy másik helyszínen pedig népszerű fitneszedzők – Rubint Réka, Czanik Balázs, Szentgyörgyi Rómeó – váltották egymást. Természetesen idén sem maradt el a Streetball bajnokság, és különböző erőszámokban is megmérethették magukat az érdeklődők. A Sóstó Látogatóközpont felőli oldal a gyerekeké volt, itt kézműves foglalkozásokkal, bábszínházi és más színpadi előadásokkal várták a családokat.

A MOL Aréna Sóstó mellet a Csónakázó-tóra is érdemes volt kilátogatni, ide a Vitál Club szervezésében a víz szerelmeseit várták. Itt töltötték a majálist a Velencei-tavi Vízi Sportiskola régi és jelenlegi versenyzői, és a jó hangulatú beszélgetések mellett ki lehetett próbálni a tó vízi eszközeit, a csónakokat, kajakokat is.

forrás: ÖKK
fotó: Simon Erika