Testvérvárosi látogatás Schwäbisch Gmündbe

A hétvégén Schwäbisch Gmünd német testvérvárosunkba látogatott dr. Cser-Palkovics András polgármester. A két város vezetői új együttműködési lehetőségekről is egyeztettek, többek között a tudomány, oktatás és a kultúra területén.

A látogatás alkalmával a fehérvári delegáció bepillanthatott a Gmündi EULEtudományos műhely munkájába, mely általános és középiskolás korú gyermekek számára biztosít lehetőséget arra, hogy ismerkedjenek a mechanika és a robotika világával, hasonló elvek mentén, mint a székesfehérvári Alba Innovár Digitális Élményközpont.

Schwäbisch Gmünd város és a környék ipari szereplőinek támogatásával 4 éve működő intézmény az elméleti tudás bővítése mellett a technikai készségek fejlesztésére és kipróbálására is nagy hangsúlyt fektet, elsősorban a nem szakiskolákból érkező osztályoknak. Az intézmény programjai között például egy külön projektnap is szerepel, amelyre csak lányok jelentkezését várják.

Richard Arnold polgármester idén a

ugusztusban a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvényeire ellátogatott városunkba és – mint elmondta – nagy hatást tett rá a Koronázási Szertartásjáték. A német testvérvároshoz kötődő Stauf-ház és az onnan származó I. Barbarossa Frigyes német-római császár történetét 2016-ban vitte színpadra német testvérvárosunk.

Székesfehérvár és Schwäbisch Gmünd történelmi örökségét bemutató színpadi előadások, továbbá a diákok digitális képzését segítő tudásközpontok közötti tapasztalatcseréről, valamint további együttműködési lehetőségekről is egyeztetett a két polgármester a látogatás alkalmával.

2014-ben Schwäbisch Gmünd volt a Tartományi Virágkiállítás helyszíne, melyre Székesfehérvár a helyi mintájára készült Virágórát ajándékozott a városnak. Ez azóta is működik, díszíti a testvértelepülést. 2019-ben ismét virágba öltözik a német város, a Rems folyó menti városok virágkiállításához csatlakozva.

Az évről-évre szépülő Schwäbisch Gmünd változatos programjaival és gazdag helyi értékeivel várja a turistákat Székesfehérvárról is!

 

–ÖKK–