Természetvédelmi területen továbbra is tilos a medvehagyma-gyűjtés

A tavasz beköszöntével nagyon sokan elkezdik gyűjteni a közkedvelt medvehagyma levelét, mert nagyon sok ételbe és önmagában fogyasztva is kiváló nem beszélve a növény jótékony hatásairól. Azonban nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy kizárólag olyan gyűjtsön a természetben növényeket és gombákat, aki kellő tudással rendelkezik róluk és az emberi szervezetre gyakorolt hatásával is tisztában van. 

Székesfehérvár környezete nem mondható tipikus medvehagyma élőhelynek, inkább csak foltokban jelenik meg és nagyon sok esetben abban a formában ami a legnagyobb veszélyeket hordozza. A Sóstó Természetvédelmi Területen készült fotó is mutatja, hogy azon területen ahol medvehagyma előfordul egy-egy csokorban ott körülötte nagyon sok őszi kikerics is él. A természetvédelmi területen a gyűjtése egyébként is tilos, a ritkább flóraelemek közé tartozik a Sóstón.

A medvehagyma fiatal levelei nagyon könnyen összekeverhető két rendkívűl mérgező növénnyel az őszi kikerics (Colchicum autumnale) és a gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, és elfogyasztás esetén nagyon súlyos mérgezési tüneteket tud okozni, legsúlyosabb esetben halálhoz is vezethet.

Aki szeretne a közelben medvehagymát gyűjteni, annak a Soponyai Ökocentrum környező erdeit illetve a dégi Festetics-kastély parkját ajánjuk valamint ebben az időszakban a Bakony nagy részében összefüggő szőnyeget képez ez a közkedvelt növény. A gyűjtésekor figyeljük oda arra, hogy egy tőről egy kis olló segítségével maximum 2-3 levelet vágjunk le, ne kaszával essünk neki vagy hagymástól tépjük ki a földből ahogy arra évről-évre nagyon sok példát hallunk. Tiszteltjük a természetet és akkor minden évben újra és újra élvezhetjük gazdagságát.

Forrás: ÖKK