Megújuló utak és nagyberuházások a Palotavárosban

A Bory Jenő Általános Iskolába várta a 7. számú választókerületben élőket Farkas László önkormányzati képviselő. A palotavárosi lakossági fórumon beszámoltak a tavalyi évben megvalósult fejlesztésekről és szóltak az idei munkálatokról is: számos útszakasz újul meg, újabb parkolóhelyeket alakítanak ki és tovább haladnak az életminőséget javító nagyberuházások is.

Farkas László önkormányzati képviselő elsőként azokról a – Palotavárost érintő – nagyberuházásokról számolt be, amelyek állami, vagy uniós forrásokból valósulnak meg.

Ezek között van a palotavárosi tavak környékének rekreációs célú fejlesztése: több mint 1 milliárd forintból futópályákkal, sétányokkal, fitnesz és kondiparkokkal, kerékpárutakkal, illetve rendezvénytérrel gyakorlatilag újjávarázsolják a környéket.

Szólt ehhez kapcsolódóan a Modern Városok Program keretében megvalósuló „Zöld város – Fehérvár tüdeje” programról is, ami az alsóvárosi réten, a Palotavárosi tavak mögött valósul meg.

A képviselő szólt arról is, hogy elkészültek a tanulmánytervek a Palotai úti parkolóház építéséhez: két ütemben valósul meg a kialakítása, összesen több mint ötszáz új parkolóhely létesül.

A képviselő a tavaly megvalósult fejlesztésekről és az idei évre betervezett munkálatokról is szólt a palotavárosiaknak. Tavaly elkészült a Jancsár utcai 75 férőhelyes nagyparkoló és a Tolnai utcában is parkoló épült. Tavaly megtörtént a Tolnai utca 4-46 között a járdának és a Jancsár köz útburkolatának teljes felújítása, valamint a Jancsár utcában az új parkolók mögötti parkosítás, fásítás és játszótér építés.

A Bátky Zsigmond utca és Halász utca közötti parkban 2016-ban átadott játszótér mellé újabb eszközöket telepítettek, valamint kialakítottak egy fitnesz szigetet is felnőttek részére. A fejlesztésnek köszönhetően az országban elsőként Székesfehérváron vehetik birtokba a gyerekek a köteles mászórendszerű játszóeszközt, valamint a már meglévő homokozó fölé napvitorlát húztak és bővül a padok és szemetesek száma. Kialakítottak egy 90 m2 alapterületű, fedett kondiparkot is, amelyen kilenc eszköz kapott helyet. Az új játszótér és fitneszpark mellé húsz darab perzsafát, díszcseresznyét, selyemakácot és hársfát ültettek a Városgondnokság parkfenntartó szakemberei.

A fórumon részt vett Cser-Palkovics András polgármester, Kovács Zsolt rendőr alezredes, Bozai István városgondnok, Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője, illetve Laczi Péter, a Városüzemeltetési Iroda vezetője is.

Három új parkoló is elkészült tavaly Palotavárosban, A Hübner András utca – Kodolányi János utca kereszteződése mellett, a Rác utca végénél és a Kelemen Béla utca 7-es szám előtti parkoló is jó minőségben, térköves burkolattal készült el. A Hübner András utca és a Kodolányi János utca csomópontjánál 14 parkolóhelyet alakítottak ki, a Rác u. 11. mellett összesen 18 db parkolót építettek, a Kelemen Béla utca 7. szám előtt 100 m2 térköves parkolót, 44 m2 térköves járdát alakítottak ki.

A Cserepes köz 2. mellett 17 új parkolóhelyet alakítanak ki, mellette pedig egy fasort is telepítenek.

Farkas László elmondta, hogy az idei évben ismét épül parkoló a Cserepes köz 2. -4. mögött 17 autó részére közvilágítással, míg a Sziget utca 47., 49, 51. előtt aszfaltcsere lesz. Cserélik a burkolatot a Selyem utcában, a Sütő utca 2-4 előtti részen és a Sziget utcában a 31-től 41-ig a belső park felőli oldalon a szervízút felöl is aszfaltfelújítás lesz. A Cserepes u. 5. szám előtti bejárat új aszfaltréteget kap, ahogy a Jancsár utca 1., 3., és 5. mögötti útszakasz is megújul. Közvilágítás korszerűsítés is lesz az idei évben, a Jancsár 44.-46. mögötti parkoló közvilágítást kap, illetve a Sziget óvoda mellett a parkba átvezető járdát is kivilágítják. További fejlesztés lesz idén, hogy gyalogosátkelőhelyeket alakítanak ki a jelentős forgalommal terhelt Horog utcában, az egyiket az Iparcikkpiac mellett.

szekesfehervar.hu