Árpád-ház program – Kezdődik a sétaút kivitelezése

Az Árpád-ház Program legfontosabb célkitűzése a város Árpád-korhoz illetve a középkorhoz kapcsolódó építészeti és történelmi relikviáinak összekötése egy tematikus sétaúttá, mely fizikailag és szellemileg is kijelöl egy bejárható útvonalat. Hosszú előkészítő munkálatok után az első elemek kivitelezése hamarosan kezdődik és még tavasszal kiírják a közbeszerzését a volt Köztársaság Mozi felújításának is, ahol méltó körülmények között helyezik el az egykori Nagyboldogasszony Bazilika köveit.

A Szent István Emlékévben, 2013-ban kezdeményezte Székesfehérvár városa, hogy méltó módon emlékezzünk meg az Árpád-házi királyainkról, melyet Magyarország Kormánya is támogatott – mondta Vargha Tamás az Árpád-ház Program kormánybiztosa, Fehérvár országgyűlési képviselője. Mint kiemelte, a Várkörúton a Zsuzsanna forrásnál is lesz egy emlékező pont, átellenben pedig, a volt Köztársaság Moziban méltó elhelyezést nyernek az egykori Bazilika megmaradt kövei. 

Sokszor beszéltünk már az Árpád-ház Programról és sokan kérdezték, hogy mit is takar ez valójában, illetve mikor lesznek az egyes elemek fizikailag is megérinthetők – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. Az első ilyen elem kivitelezése hamarosan elindul, amivel 21. századi módon jelezzük, hogy Székesfehérvár, a nemzet történelmi fővárosa, egy fejedelmi és királyi központ volt. Aki otthonosan mozog a magyar történelemben, az pontosan tudja, hogy kiket és mikor koronáztak Székesfehérváron, most azonban a Nemzeti Emlékhely sétaút keretében lehetősége lesz mindenkinek egy szép séta mellett megismerkedni a városban koronázott királyokkal. “A Köztársaság Mozi esetében túl vagyunk az összes előkészítő munkán, az engedélyes és a kiviteli tervek is elkészültek már. Gyakorlatilag pedig az összeállítása zajlik már a közbeszerzési eljárásnak és bízunk benne, hogy tavasszal ezt ki is lehet írni.”

A Sétaút nagy része a történelmi belváros tömbjének déli részén helyezkedik el, az egykori városfalakon belül. Ez alól egyetlen megállóhely képez kivételt, a Csúcsos-hegyen elhelyezett Aranybulla-emlékmű. Ez a 2022-es Aranybulla emlékév közeledte okán került be a Sétaút jelenlegi nyomvonalába. 

Lantay Attila Székesfehérvár főépítésze elmondta, hogy a sétautat egyfajta időutazásként kell tekinteni, aminek a „rovátkái a történelem másodpercmutatói” lesznek. Ezeken végigmenve újra vissza lehet majd érni a Nemzeti Emlékhelyhez. A Fehérváron koronázott királyok mindegyike megtalálható lesz a sétaúton, amiket nagyon szép kovácsoltvasból készítenek és még éjszakai világítást is kapnak. Lesznek információs táblák, zöldövezeti beavatkozások és bízunk abban, hogy új gyalogos utak alakulnak ki, hiszen tömbbelsőkben terveztünk olyan átjárási lehetőségeket, amik eddig nem voltak: a volt Köztársaság Mozin keresztül is át lehet majd menni a Távírda utcába és a Várkörútról az Árpád-fürdő háta mögött a Kossuth udvaron keresztül a Kossuth utcába is el lehet majd jutni – mondta Fehérvár főépítésze.

Az Árpád-ház program keretén belül újul meg az Aranybulla emlékmű és környéke.

Az egységesen formált Nemzeti Emlékhely-Sétaút részeként  a Csúcsos-hegy teljes megújítása is a program része. Rétfalvi Sándor 1972-ben készült alkotása, az Aranybulla emlékmű környezetét érintő revitalizáció, beavatkozás célja, hogy a jelenleg elhanyagolt, kihasználatlan terület alkalmassá, méltóvá váljon komolyabb megemlékezések rendezésére, a hétköznapokban pedig kirándulóhelyként funkcionálhasson. 

Sok ülőhely és pad lesz az Aranybulla körül, ahol valószínűleg megnövekszik majd a látogatottsága a környékének, így lent egy parkolót is terveztek. Kialakítanak egy kerékpáros pihenő központot, illetve a meglévő kerékpárút összeköttetésre kerül a Budai út melletti kerékpárúttal.