A titokzatos vasárnapi robbanás oka – egy Gripen

Többen jelezték szerkesztőségünk facebook oldalán, illetve a székesfehérvári közéleti tartalmú közösségi csoportokban is, hogy vasárnap kora este egy hatalmas robbanás szerű hangot hallottak a városban. Találgatások helyett mutatjuk, mi történt:

Nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Bakuból Oxfordba tartó kisrepülőgép vasárnap este, ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatát — közölte az MTI-vel Honvédelmi Minisztérium.

A tárca szerint a feladat sikeres végrehajtása érdekében a Gripenek átlépték a hangsebességet, majd azonosították a kisrepülőt, amely ezután felvette a rádiókapcsolatot a Magyar Polgári Légiforgalmi Szolgálattal. A hangsebesség átlépésekor hangrobbanást lehetett hallani Fejér megye térségében. A Magyar Honvédség gépei a határig kísérték a kisrepülőt, majd visszatértek a kecskeméti légibázisra.

A hangrobbanásról részletesebben a wikipedia információi alapján:

A fizikában hangrobbanásnak nevezik azt a hangtani jelenséget, amely egy gáztérben a gázra jellemző hangsebességnél gyorsabban haladó tárgy által keltett hullámok konstruktív szuperpozíciója okoz. Ilyen hatást kelt például a légkörben haladó szuperszonikus repülő, a csattanó ostor, de hasonló jelenség a villámláskor hallható égzengés is.

forrás: wikipedia