A Sóstón se hagyjuk ott kedvencünk után az ürüléket!

Hazánk erdeibe, tanösvényeire, parkerdeibe nagyon sokan kilátogatnak minden évszakban. Van aki sétálni jár, van aki sportolni és nagyon sok család kisgyerekekkel, babakocsival. Sokan magukkal hozzák kis kedvencüket is. Természetvédelmi szakemberek kérik azonban, hogy ezt az erdőben is felelősséggel tegyék a gazdák.

Akárcsak az országban máshol, erdőterületen, természeti és védett természeti területen kutyát kizárólag pórázon lehet a területre bevinni és ott sétáltatni. Ez a szabály nem azért van, mert nem szeretik a kutyákat vagy éppen a kutyás gazdákat. Egy olyan területen mint például a Sóstó Természetvédelmi Terület mindig mi, emberek vagyunk a vendégek és az ott élő állatok nyugalmát, valamint az oda kutya nélkül érkező kirándulók nagy részét nem szabad megzavarni. Egy kutya legyen bármilyen jól nevelt, sokszor kíváncsi, és a nagyobb testű egyedek könnyen megijesztik gyerekeket vagy éppen a természetvédelmi területen vadon élő állatok, nyulak, őzek után erednek.

Nemrégiben a Sóstón is volt olyan eset, hogy egy elengedett kutya egy babakocsit toló fiatal anyukához rohant és felugrált a babakocsira, illetve az anyukára, de volt már arra is példa, hogy vezetett gyerekcsoport ijedt meg, mert a gazda elengedte az ösvénykanyarokba a kutyáját és nem is látta, hogy a gyermekcsoportot ugatta az eb. Sok esetben pedig a tanösvény közepén, illetve a játszóeszközök környezetében hagyják ott a „kutyarelét” a gazdák, ami igen sok kellemetlenséget tud okozni és veszélyes is.

Természetvédelmi szempontból, főleg a madarak költése idején nagy gondot okoz a kutyák esetleges vízbe engedése, veszélyeztetve a parti zónában költő madarak fészkelőhelyeit – hívta fel a figyelmet Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi referense. Szigorúan tilos tehát vízbe hajítani a botot vagy labdát és a pórázról elengedve az állattal visszahozatni azt. A természetvédelmi felelősök kérik a gazdákat, hogy ne engedjék a kutyáknak a Sóstón, hogy gödröket kaparjanak, mert adott esetben a talajban értékes és ritka növényfajok, gombák, rovarok élnek.

Nem a büntetés a cél hanem a kölcsönös megértés és tisztelet mind embertársaink mind az elő környezet felé!

Kérik továbbá, hogy legyünk tekintettel embertársainkra, a környezetre és igyekezzünk betartani néhány alapvető szabályt a természetben is. Mindenkinek szíve joga, hogyan él ezzel a felelősséggel. A Városgondnokság természetvédelmi referense elmondta, hogy eddig bárkivel is találkoztak a helyi természetvédelmi területek bármelyikén és ezen érvekről, szabályokról tájékoztatást adtak, egy jó beszélgetés után megértve egymást, elváltak. (A Sóstó Természetvédelmi Terület minden bejáratánál megtalálható a területi szabályzat)